Behandeling van multipel myeloom

Behandeling van multipel myeloom

Doelgerichte therapieën

Doelgerichte therapieën behoren tot de precisiegeneeskunde. Hierbij valt medicatie kankercellen aan door selectief bepaalde belangrijke stappen in hun functioneren te verstoren of richt ze zich op gezonde cellen die de groei van kankercellen ondersteunen.

De laatste jaren hebben doelgerichte therapieën een belangrijke rol gespeeld bij de behandeling van multipel myeloom. Sommige behandelingen zijn ontwikkeld om de groei van kwaadaardige plasmacellen of myeloomcellen in het beenmerg te blokkeren en het immuunsysteem te stimuleren. Andere behandelingen worden toegepast om de recycling van M-proteïnen of paraproteïnen in de plasmacellen te verstoren.

Doelgerichte geneesmiddelen kunnen zonder meer ofwel in combinatie met chemotherapie en/of corticosteroïden (sterke ontstekingsremmende medicijnen) worden gebruikt.

Chemotherapie

Bij chemotherapie maakt men gebruik van medicatie die kankercellen doodt. Meestal wordt er een combinatie van verschillende medicijnen toegediend in een reeks cycli, gespreid over een bepaalde periode.

Corticosteroïden

Bij de behandeling van multipel myeloom kan de arts onder andere het synthetisch hormoon prednison voorschrijven. Het is een medicijn dat behoort tot de groep corticosteroïden. Deze bijnierschorshormonen, die het lichaam ook zelf aanmaakt, remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties, en hebben een positief effect op het elimineren van kankercellen. Voorts versterkt prednison de werking van chemotherapie. Door het gebruik van deze medicatie voelen patiënten zich snel veel beter, krijgen ze weer eetlust en kunnen ze vaak weer actiever worden.

Stamceltransplantatie

Een stamcel- of beenmergtransplantatie kan worden overwogen bij relatief jonge patiënten, die in een goede algemene conditie verkeren.

De transplantatie houdt in dat het met kanker aangetaste beenmerg wordt vervangen door hematopoëtische stamcellen of bloedstamcellen, zodat ze zich kunnen ontwikkelen tot gezond beenmerg. De getransplanteerde stamcellen kunnen afkomstig zijn van de patiënt zelf (autologe transplantatie of autotransplantatie) of van een donor (allogene transplantatie of allotransplantatie).

Radiotherapie

Soms wordt de behandeling van multipel myeloom aangevuld met radiotherapie. Doorgaans wordt voor bestraling gekozen als een patiënt last heeft van rug- en/of nekpijn die niet wordt verlicht na chemotherapie. Radiotherapie kan helpen om de pijn te verlichten en is ook een optie als er een risico op breuken bestaat.