Erfelijke risico’s op kanker

Erfelijke risico’s op kanker

Erfelijke risico’s op kanker: meerdere personen uit dezelfde tak van een familie zijn getroffen door min. een bepaalde vorm van kanker.

Wanneer spreken we van erfelijke risico's op kanker?

Een erfelijk risico betekent dat meerdere personen uit dezelfde tak van een familie zijn getroffen door minstens een bepaalde vorm van kanker. Bijvoorbeeld: bij de moeder, een zus en een tante langs moederszijde is borstkanker en/of eierstokkanker vastgesteld. In dergelijke situaties is het raadzaam om met je huisarts te overleggen of er genetisch onderzoek nodig is om het erfelijke risico te bepalen. Het tijdig opsporen van een verhoogd risico kan helpen om preventieve maatregelen te nemen of om vroegtijdige opsporing mogelijk te maken. Ook andere kankertypes, zoals darmkanker of melanoom, kunnen erfelijk zijn.

Andere mogelijke verklaringen

In dezelfde familie kunnen meerdere gevallen van kanker voorkomen zonder dat erfelijkheid er rechtstreeks verband mee houdt. Soms erven we onze ongezonde levensstijl van onze ouders en grootouders over (roken, ongezonde voeding, gebrek aan lichaamsbeweging) en lopen we hierdoor meer risico op bepaalde vormen van kanker. Ook omgevingsfactoren, zoals blootstelling aan schadelijke stoffen, kunnen binnen een gezin of gemeenschap gedeeld worden en bijdragen aan een verhoogd kankerrisico. Daarom is het belangrijk om niet alleen naar genetica te kijken, maar ook naar leefgewoonten en omgevingsinvloeden bij het inschatten van het risico.

Kankertypes die mogelijk erfelijk zijn:

    • Borst- en eierstokkanker
    • Darmkanker (in het geval van bepaalde erfelijke ziekten zoals HNPCC en PAF)
    • Melanoom (een vorm van huidkanker)
    • Bepaalde prostaatkankers
    • Bepaalde maag- en nierkankers
    • Retinoblastoom (retinale tumor) bij jonge kinderen
    • NEM-syndroom (multipele endocriene neoplasie) en von Hippel-Lindau-syndroom, zeldzame erfelijke aandoeningen, die gepaard gaan met kwaadaardige of goedaardige tumoren