Onze tips en hulpmiddelen om kankerpatiënten te helpen de ziekte uit te leggen aan kinderen

Onze tips en hulpmiddelen om kankerpatiënten te helpen de ziekte uit te leggen aan kinderen

Soms willen mensen kinderen in bescherming nemen door de diagnose niet (meteen) met hen te delen. Uit onderzoek blijkt echter dat je je kinderen best betrekt bij de gebeurtenissen. Zelfs al praat je er niet over, kinderen voelen immers dat de situatie binnen het gezin verandert na een diagnose. Kinderen die snel en open informatie krijgen over de ernst van de ziekte en de gevolgen van de behandeling ontwikkelen minder angst en problemen achteraf.  

Enkele tips: 

  • Volg het ritme van je kind. Sommigen willen alles weten, anderen zullen zich na het gesprek over je diagnose net willen afsluiten. Benadruk dat je er altijd over wil praten op een later tijdstip. 
  • Bereid je voor op directe, confronterende vragen: Is het mijn schuld dat je ziek bent? Ga je dood? Ga je je haar voor altijd verliezen?…
  • Overweeg om de leerkracht van je kind in te lichten. Als je kind minder presteert of zich anders gedraagt, dan weten ze op school waarom. 

Hulpmiddelen:  

Je kunt ook een boek gebruiken om kanker bespreekbaar te maken:  

Het prentenboek  “Grote boom is ziek” bespreekt ziekte, behandelingen en genezing met eenvoudige woorden en/of knutselwerkjes. Stichting tegen Kanker biedt dit boekje gratis aan families die geconfronteerd worden met kanker. Het is verkrijgbaar in ziekenhuizen via de psychologische ondersteuningsteams en palliatieve zorgdiensten.

Vraag er gerust naar in jouw ziekenhuis of rechtstreeks bij Stichting tegen Kanker.

Het boek “Grote Boom is ziek” werd gemaakt dankzij de financiële steun van de Nationale Loterij.