Uit verschillende studies is intussen wel duidelijk: voeding speelt een rol bij de ontwikkeling van bepaalde vormen van kanker. Bepaalde voedingsfactoren verhogen de kans om kanker te ontwikkelen. Het exacte mechanisme daarachter heeft de wetenschap nog niet kunnen blootleggen, maar er zijn wel genoeg aanwijzingen om je voedingspatroon alvast aan te passen. Alles draait om balans en gezond verstand. Wat je eet, kies je zelf, dus waarom van voeding geen bondgenoot maken om gezond te blijven?
Als je gezond wil blijven, is het belangrijk om elke dag opnieuw te kiezen voor goede eetgewoonten.
Kankerpreventie legt steeds meer de nadruk op ‘genieten van eten’. Want wat gaat erboven een gezellige, zelfbereide maaltijd met de mensen die je graag ziet en zo de banden met elkaar aan te halen?
Plantaardige voeding is rijk aan vezels en micronutriënten die belangrijk zijn voor je gezondheid.
Onze gezondheidstips:
Biologisch of niet, fruit, groenten, peulvruchten en volkorengranen zijn bondgenoten in een gezonde voeding.
Wetenschappelijke studies hebben duidelijk aangetoond dat rood en bewerkt vlees eten je risico op colorectale kanker (dikkedarmkanker) verhoogt. Deze vorm van kanker behoort tot de top 3 van meest voorkomende kankers in België, zowel bij mannen als vrouwen. Er is ook een verband vastgesteld tussen het eten van bewerkt vlees en het risico op maagkanker.
Onze gezondheidstips:
Alcohol heeft altijd een invloed op je gezondheid en wordt in verband gebracht met een aantal kankers, waaronder leverkanker.
Ook suikerrijke dranken worden sterk afgeraden. Die werken overgewicht in de hand en die factor verhoogt je kans om kanker te ontwikkelen aanzienlijk.
Een gezond gewicht is belangrijk als je het risico op kanker zo laag mogelijk wil houden en andere gezondheidsproblemen wil vermijden.
Naast gezond eten is ook bewegen belangrijk voor je gezondheid. Dus hop, beweeg wanneer je kan, minstens 30 minuten per dag en in blokken van minstens 10 minuten! Los van die langere beweegsessies wissel je stilzitten ook best af met een keer rechtstaan, je uitrekken, van positie te veranderen… Het ideale doel volgens de Wereldgezondheidsorganisatie? Minstens 10.000 stappen per dag!
Onze gezondheidstips:
Kanker wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren, die allemaal invloed hebben op het risico om kanker te krijgen. Een gezonde levensstijl is geen garantie dat je van kanker gespaard blijft, maar verhoogt wel je kans om langer en gezond te leven. Je risico op kanker kan je verminderen door je voeding aan te passen, meer te bewegen en je gewicht op peil te houden.
Nu doen er heel wat fabels de ronde over voeding. Lees hier wat klopt en wat niet.
FABEL. Ondanks de vele goede eigenschappen die aan omega 3-vetzuren worden toegedicht, is er geen enkel bewijs dat ze ook echt beschermen tegen kanker.
FEIT. Biologische voeding eten levert geen enkele aantoonbare garantie om kanker te voorkomen.
FEIT. Borstvoeding is goed voor moeder en kind. Ze verlaagt het risico op kanker, overgewicht en andere ziekten.
FEIT. Als je vaak gloeiendhete dranken drinkt, verhoogt de kans op slokdarmkanker lichtjes. Koffie en thee drinken vormt geen risico, maar wel als de temperatuur van die drankjes hoger ligt dan 65 ° C.
FABEL. De enige manier om het risico op kanker te vermijden, is geen alcohol drinken.
NOG NIET WETENSCHAPPELIJK BEWEZEN. Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de WHO boog zich recent over de mate waarin aspartaam een gevaar kan zijn. Experts concludeerden dat de zoetstof “mogelijk kankerverwekkend is voor de mens”, waarmee de stof wordt ingedeeld in groep 2B. De dagelijkse dosis die als zonder risico wordt beschouwd, blijft echter ongewijzigd. Die ADI blijft vastgelegd op 40 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag.
De FOD Volksgezondheid wijst erop dat de indeling door de WHO een indicatie geeft dat een stof mogelijk kankerverwerkkend is, maar zegt niets over het risico om kanker te ontwikkelen bij een bepaald bloostellingsniveau.
FEIT & FABEL. Er is geen enkel verband tussen de consumptie van plantaardige oliën en het risico op kanker. Ze werken wel overgewicht in de hand, wat dan weer wel verband houdt met bepaalde kankers.
FABEL. Studies tonen aan dat soja in de voeding het risico op borstkanker niet verhoogt.
FABEL. Kanker wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Het is dus onmogelijk om kanker te voorkomen door alleen op je voeding te werken, bijvoorbeeld door superfoods te eten.
FEIT. Overmatig gebruik van zout en zoute voedingsmiddelen verhoogt waarschijnlijk het risico op maagkanker. Een sterke concentratie van zout werkt als bijtend middel en valt het maagslijmvlies aan. Een aanhoudende ontsteking kan na verloop van jaren het risico op maagkanker doen toenemen
FABEL. Een microgolfoven vergemakkelijkt je leven. Sommige consumenten maken zich zorgen over de straling, maar dat is niet terecht: een microgolfoven is niet gevaarlijk.
FEIT & FABEL. Een aantal chemische voedingsstoffen kunnen giftig zijn en mogelijk kankerverwekkend. Toch worden enkele daarvan in de voedingsindustrie gebruikt, tijdens de productie, tijdens de verpakking of als bewaarmiddel. De maximale drempel voor chemische stoffen (of resten daarvan) in voeding is bij wet bepaald. Zo kan het risico op toxiciteit of het kankerverwekkende effect maximaal beperkt of uitgesloten worden.
FABEL & FEIT. Reken er niet op. Probeer de nodige voedingsstoffen altijd uit je voeding te halen. Stichting tegen Kanker raadt aan alleen op medisch advies voedingssupplementen te gebruiken.
Sommige voedingssupplementen (onder meer look, aloë vera, antioxidanten, kurkuma, groene thee, en vitamine B) kunnen worden aangeraden aan kankerpatiënten, maar andere moet je dan weer vermijden.
FABEL. Overgewicht, een ongezonde voeding en te weinig lichaamsbeweging spelen een rol bij zo’n 20% van de kankers. Het is dus bijna even schadelijk als roken.
FEIT. Er lijkt een sterke link te zijn tussen de tailleomtrek en het risico op colorectale kanker (dikkedarmkanker).
Hier vind je een overzicht van de voor– en nadelen van de meest gebruikte voedingssupplementen.