Onderzoekers van de Université Libre de Bruxelles (ULB) hebben een eiwit ontdekt dat de weerstand van kankercellen tegen chemotherapie regelt
Ondanks de recente ontwikkeling van nieuwe gerichte therapieën blijft chemotherapie de meest gebruikte behandeling voor patiënten met kanker in een gevorderd stadium. Resistentie tegen chemotherapie is echter een van de belangrijkste oorzaken van het falen van de behandeling en het overlijden van kankerpatiënten. Het proces waarbij epitheelcellen zich losmaken van hun buurcellen en invasieve eigenschappen krijgen, zou een rol kunnen spelen bij het ontstaan van die resistentiemechanismen tegen kankerbehandeling. Die resistentiemechanismen waren echter nog grotendeels onbekend terrein.
Een team van onderzoekers onder leiding van Prof. Cédric Blanpain, MD/PhD, onderzoeker aan het WEL Onderzoeksinstituut, departement WELBIO, directeur van het Laboratorium voor Stamcellen en Kanker en professor aan de Université Libre de Bruxelles, heeft een eiwit ontdekt dat sommige kankercellen in staat stelt weerstand te bieden tegen anti-kankerbehandelingen door het herstel van het beschadigde DNA – veroorzaakt door chemotherapie – te stimuleren.
Maud Debaugnies, de eerste auteur van deze studie, en haar team bestudeerden hoe dit eiwit kankercellen resistent maakt tegen chemotherapie. Normaal veroorzaakt chemotherapie schade aan het DNA van kankercellen, waardoor deze cellen afsterven. Het onderzochte eiwit laat kankercellen echter ontsnappen aan die celdood die het gevolg zou moeten zijn van deze chemotherapie.
“Deze ontdekking opent uiterst belangrijke perspectieven voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, waardoor de resistentie tegen chemotherapeutische behandelingen beter kan worden bestreden”, aldus prof. Cédric Blanpain, directeur van deze studie.
Stichting tegen Kanker feliciteert het hele onderzoeksteam met deze veelbelovende vooruitgang en is er bijzonder trots op te hebben bijgedragen met financiële steun. Dankzij deze vooruitgang verwezenlijkt de Stichting haar ambitie om hoop om te zetten in overwinning. Dit kan enkel dankzij de vrijgevigheid van haar donateurs, de uitmuntendheid van de Belgische onderzoekers en de deskundigheid van de jury’s die de meest veelbelovende projecten selecteren om een echte impact te creëren!