Stichting tegen Kanker kent meer dan 1 miljoen Euro toe aan projecten met een positieve impact op psychosociaal welzijn en levenskwaliteit van mensen met kanker
Meer dan 1 miljoen euro! Nog nooit werd zoveel financiering toegekend via de Social Grants aan projecten die een positieve impact hebben op het psychosociale welzijn en de levenskwaliteit van mensen met kanker en hun naasten. Dit kadert in de derde missie van Stichting tegen Kanker, nl. de ondersteuning van mensen met kanker en hun omgeving. Stichting tegen Kanker steunt zowel operationele als studieprojecten in heel België.
‘In het jaar van onze 100ste verjaardag haalden we met 73 ingediende projecten een historisch record! We zijn heel fier meer dan een miljoen euro te kunnen uittrekken voor financiering van veelbelovende projecten. Naast kwaliteitsvolle operationele projecten financieren we in 2024 ook 4 studies die een positieve impact op het welzijn van mensen met kanker en/of hun naasten genereren.’
– Els Decoster, PhD manager Departement Grants
Een historisch record aan ingediende projecten in 2024
Niet minder dan 73 projecten werden ingediend. Deze werden beoordeeld door een onafhankelijke nationale Sociale Raad van medische en sociale experten en ervaringsdeskundigen. Alleen zo kan objectief worden beoordeeld.
Van de 73 ingediende aanvragen werden er in totaal 25 weerhouden waarvan 21 operationele projecten en 4 studies.
Operationele projecten
Stichting tegen Kanker is ervan overtuigd dat een holistische visie op gezondheid dient vertaald te worden naar een integratieve benadering van mensen met kanker. Binnen een integratieve aanpak van de kankerproblematiek wordt, vanaf de diagnosestelling, bijzondere aandacht besteed aan volgende aspecten: de relatie tussen zorgverlener en patiënt, de mens ‘achter’ de patiënt en het welzijn van de mens met kanker. We belichten 2 geselecteerde projecten.
–AZ Sint-Lucas Gent – Nieuw zorgpad “Menomanagement”, integrale ondersteuning voor vrouwen in menopauze na kanker
Vrouwen die na kankerbehandeling vroegtijdig in de menopauze terechtkomen, kampen vaak met complexe fysieke en emotionele uitdagingen zoals opvliegers, nachtelijk zweten, verhoogd risico op osteoporose en hartziekten, en psychologische gevolgen zoals bv. een verminderd zelfbeeld en emotionele problemen. Door de fragmentatie in de zorg en taboes rond menopauze en kanker, blijven veel vrouwen met klachten rondlopen zonder adequate ondersteuning.
Onderzoekers benadrukken het belang van gecentraliseerde, multidisciplinaire ondersteuning. Het project “Menomanagement” creëert daarom een gestandaardiseerd en holistisch zorgpad voor vrouwen in geïnduceerde menopauze na kankerbehandeling. Via ziekenhuisbrede training kunnen artsen en zorgverleners vrouwen efficiënt doorverwijzen naar gespecialiseerde menopauzeconsultaties. Tijdens deze consultaties krijgen vrouwen informatie, emotionele steun en een persoonlijk zorgplan, opgesteld door een menopauzeconsulent. Hiermee wil het project de tevredenheid over menopauzezorg verhogen, symptomen verminderen en de levenskwaliteit verbeteren.
–Les Rênes de la Vie : Catch your breath with horses
De vzw Les Rênes de la Vie – gespecialiseerd in hippotherapie voor kinderen met een beperking, in psychische nood of in precaire leefomstandigheden – breidt haar activiteiten uit naar volwassenen en kinderen met kanker. In het Domaine Régional Solvay, worden patiënten en hun naasten behandeld met de helende kracht van paarden en natuur, begeleid door een multidisciplinair team van kinesisten en psychologen. Er is aandacht voor de sociale, sensorische en motorische aspecten.
Studieprojecten
Deze projecten zijn gericht op een beter begrip van de behoeften van patiënten. We belichten 2 geselecteerde projecten.
–UZ Leuven – Onderzoek naar psychosociale ondersteuning voor kinderen met hersentumoren en hun families
Hoewel de overlevingskansen bij pediatrische hersentumoren stijgen, kampen overlevenden vaak met blijvende neuropsychologische uitdagingen die de levenskwaliteit beïnvloeden. Psychosociale ondersteuning voor deze groep en hun families is echter beperkt. Dit nieuwe onderzoek brengt de behoeften en ervaringen van overlevenden en hun families in kaart op vlak van neurocognitief functioneren en de impact ervan op hun welzijn en levenskwaliteit op lange termijn.
Met individuele en focusgroep-interviews wil dit project bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe psychosociale ondersteuningsstrategieën, de verbetering van multidisciplinaire zorg en het initiëren van patiëntgericht onderzoek.
–CHU Liège – Onderzoek naar betere beheersing van immuun-gerelateerde bijwerkingen bij kankerbehandeling met Immunotherapie
Hoewel het gebruik van immuuncheckpointremmers (ICIs), een vorm van immunotherapie, een doorbraak betekent in de behandeling van kanker, kunnen ze immuungerelateerde bijwerkingen (irAEs) veroorzaken, die soms ernstig en moeilijk te identificeren zijn. Dit nieuwe onderzoek wil deze bijwerkingen beter beheersen met patiëntgerichte educatie en protocollaire begeleiding.
De studie onderzoekt de naleving van huidige protocollen en de effectiviteit van Therapeutische Patiënt Educatie-sessies, waarbij gebruik wordt gemaakt van de Immuno’Act©-methodologie. Het doel is om patiënten meer kennis bij te brengen om snel en effectief de bijwerkingen te onderkennen en erop te reageren en de impact hiervan op hun klinische resultaten te verbeteren.
De financiering van deze projecten wordt mogelijk gemaakt door de vrijgevigheid van onze donateurs. Zij helpen ons elke dag om hoop om te zetten in overwinning!