Tiramisu

Tiramisu

Deze herwerkte tiramisu met cappuccinosmaak is speciaal ontwikkeld voor mensen met kanker. Het dessert is rijk aan eiwitten en energie, en combineert zachte texturen met een aangename koffiesmaak – ideaal bij verminderde eetlust of vermoeidheid.
Desserten en snacks
Desserten en snacks
Vegetarisch
Vegetarisch
Voedingssupplement
Voedingssupplement
Tijdens een kanker
Tijdens een kanker
Herfst
Herfst

Ingrediënten

  • 100 ml (zelfgemaakte) drinkvoeding, cappuccinosmaak
  • 6 vingerkoekjes
  • 60 g mascarpone
  • 10 g suiker
  • 5 g instant oploskoffie
  • 3 g cacaopoeder
  • 1 blaadje gelatine

Voorbereiding

Los de oploskoffie op in een beetje lauw water tot hij volledig is opgelost. Voeg 50 ml van het voedingssupplement toe aan dit mengsel.
Leg een eerste laag lange vingers in een kleine schaal en giet het koffiemengsel erover. Laat de koekjes even weken zodat ze zacht worden.
Week het gelatineblaadje in koud water en laat het vervolgens smelten volgens de instructies (bijvoorbeeld in een beetje warm water of in de microgolfoven). Meng in een kom de mascarpone met de resterende 50 ml voedingssupplement, de suiker en de opgeloste gelatine. Roer tot een gladde, romige massa.
Giet dit mengsel over de koekjes. Leg de resterende lange vingers erbovenop en bestrooi met cacaopoeder voor een mooie afwerking.
Laat het dessert enkele uren opstijven in de koelkast, bij voorkeur een hele nacht, zodat de smaken goed kunnen doordringen.

OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging,vermoeidheid).

Energie: 607 kcal – Eiwitten: 13 g (voedingswaarde per portie)

Dit is een recept van Benedicte Defever, voedingsdeskundige-diëtiste, met jarenlange ervaring in de klinische voeding, waar bijvoeding tot behoort.

Probeer ook ons recept voor tiramisu met aardbeien, een frisse en fruitige variant van dit klassieke dessert.

Meer inspiratie