Rode bietensoep met zure room

Rode bietensoep met zure room

Rode bietensoep met zure room
10 – 15 MINUTEN
Soep
Soep
Vegetarisch
Vegetarisch
Tijdens een kanker
Tijdens een kanker
Winter
Winter

Ingrediënten

  • 300 ml water
  • 2 blokjes groentebouillon
  • 20 ml olijfolie
  • 280 g sinaasappel
  • 2 lente-uitjes
  • 400 g zoetzure rode bietjes uit bokaal
  • 100 ml room (35 % vet)
  • 120 g zure room + 40 g ter garnering
  • 2 tl gemberpoeder
  • 20 ml rietsuikersiroop

Voorbereiding

Breng het water met het bouillonblokje en de olijfolie aan de kook. Laat koken tot het bouillonblokje is opgelost. Laat de bouillon vervolgens afkoelen.
Pers de sinaasappel uit. Maak de lente-uitjes schoon en snipper ze samen met het groen fijn.
Doe de bietjes in een mengkom en pureer ze met een staafmixer. Roer de afgekoelde bouillon, de room, het sinaasappelsap, de helft van de uisnippers en ¾ van de zure room door de bietenpuree.
Breng de soep op smaak met het gemberpoeder en de rietsuikersiroop en laat hem afgedekt in de koelkast afkoelen.
Klop, vlak voor het serveren, de koude soep met een klopper goed op. Garneer de soep met de rest van de uisnippers, een schepje zure room en eventueel met enkele schijfjes rode biet.
OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging,vermoeidheid)
Energie: 346 kcal – Eiwitten: 3.7g

Bewaartips :

Bewaar ze maximaal 3 dagen goed afgedicht in de koelkast (temperatuur lager dan 7 °C). Klop de soepen voor het opdienen nog eens goed op.

De recepten zijn een idee van Sarah Van Den Brande. Ze kwamen tot stand in het kader van haar eindwerk aan de KaHo Sint-Lieven, departement Voeding & Diëtetiek te Gent, in samenwerking met Stichting tegen Kanker.

 

Meer inspiratie