Pluspunten aan dit recept zijn zeker de variatie aan groenten, de pijnboompitten en het feit dat voor wokken niet veel vetstof nodig is. Toch is het aan te raden niet te warm te wokken en geregeld te kiezen voor andere bereidingswijzen, zoals bijvoorbeeld stomen of koken. Klassiek gebeurt wokken op hoge temperatuur (waarbij 200 °C overschreden wordt), nog in de hand gewerkt door de vorm van de wokpan. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer kankerverwekkende stoffen gevormd worden. Wissel daarom af met andere bereidingstechnieken, zoals bijvoorbeeld koude bereidingen en stomen.

Vleesgerecht

Gezond recept

Zomer
Ingrediënten
- 1 prei, fijngesneden
- 200 g broccoli, in kleine roosjes
- 1⁄2 bussel groene asperges, fijngesneden
- 1 paprika, fijngesneden
- Arachideolie of 100% plantaardige margarine (max. 4 eetlepels)
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 250 g spinazie, fijngesneden
- 500 g rundvlees
- Peper
- Zout
- 2 eetlepels sojasaus
- 4 eetlepels balsamicoazijn
- sap van 1⁄2 citroen
- 25 g pijnboompitten wokkruiden
Voorbereiding
Verhit de olie of margarine in een wok op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe, gevolgd door de broccoli, prei, asperges en paprika. Roerbak alles ongeveer 2 minuten zodat de groenten knapperig blijven.
Voeg de spinazie toe en roerbak nog 1 minuut. Roer regelmatig zodat alles gelijkmatig gaart.
Kruid het vlees met een beetje zout en peper. Voeg het toe aan de wok en bak het 2 minuten mee. Zorg ervoor dat het vlees mals blijft en niet te gaar wordt.
Voeg de sojasaus, balsamicoazijn en het citroensap toe. Strooi er de pijnboompitten en wok-kruiden over. Meng alles goed zodat de smaken zich goed verdelen.
Serveer warm, eventueel met rijst of rijstnoedels voor een complete maaltijd.
OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging, vermoeidheid).
Recept van Albert Verdeyen
Probeer ook eens ons groentewok met koriander, een vegetarisch alternatief boordevol plantaardige eiwitten.