Knolselderijs

Knolselderijs

Deze knolselderijsorbet is een origineel, licht en verfrissend dessert, speciaal ontwikkeld voor mensen met kanker. Dankzij de zachte smaak en romige textuur is het aangenaam om te eten, zelfs bij misselijkheid of verminderde eetlust. Het is eenvoudig te bereiden, met of zonder ijsmachine.
Knolselderijs
30 MINUTEN + INVRIESTIJD
Ijs
Ijs
Vegetarisch
Vegetarisch

Ingrediënten

  • 600 g knolselder
  • 400 g kristalsuiker
  • 600 ml water
  • 8 eetlepels citroensap
  • 200 ml room (35 % vet)

Voorbereiding

Was en schil de knolselderij, snijd in kleine blokjes. Doe ze in een kookpot met de suiker, het water en het citroensap. Laat 20 minuten zachtjes koken tot de knolselderij zacht is.
Mix alles tot een gladde puree met een blender of keukenrobot. Laat volledig afkoelen in de koelkast.
Klop de room tot stevige pieken. Spatel deze voorzichtig door de afgekoelde knolselderijpuree tot een romig en homogeen mengsel.
Zonder ijsmachine: Giet het mengsel in een geschikte bak en zet het 3 uur in de vriezer. Roer elke 30 minuten met een vork of garde om ijskristallen te voorkomen.
Met ijsmachine: Giet het mengsel in de ijsmachine en laat draaien volgens de instructies van het toestel.

OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging, vermoeidheid).

Energie: 613 kcal – Eiwitten: 4.3g per portie

Variatie

Rabarberijs: vervang de knolselder door rabarber.

Bewaartips

Bewaar zelfgemaakt ijs best niet langer dan 2 weken in de diepvries (lager dan -18 °C). Hard ijs plaats je best een half uur voor het serveren in de koelkast. Dan is het ijs schepklaar.
De recepten zijn een idee van Sarah Van Den Brande. Ze kwamen tot stand in het kader van haar eindwerk aan de KaHo Sint-Lieven, departement Voeding & Diëtetiek te Gent, in samenwerking met Stichting tegen Kanker.

Probeer ook ons selder-tomatenijs, een ander plantaardig en verfrissend recept, ideaal bij spijsverteringsproblemen.

Meer inspiratie