Groentesalade met kaas

Groentesalade met kaas

Deze vegetarische salade is ideaal tijdens een kankerbehandeling. Ze combineert knapperige groenten, zachte kaas en een romige saus, voor een gerecht dat rijk is aan smaak en voedingsstoffen. Licht verteerbaar en geschikt bij verminderde eetlust of vermoeidheid.
Groentesalade met kaas
20 MINUTEN
Sla
Sla
Vegetarisch
Vegetarisch
Tijdens een kanker
Tijdens een kanker
Zomer
Zomer

Ingrediënten

  • 200 g komkommer
  • 160 g bleekselderij
  • 200 g jonge kaas
  • 300 g appel
  • 4 theelepels citroensap
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 40 ml room (35 % vet)
  • 100 g walnoten
  • 140 g volle yoghurt

Voorbereiding

Was de komkommer en snijd hem in dunne schijfjes. Was ook de selder en snijd hem in fijne staafjes voor een aangename textuur.
Snijd de jonge kaas in reepjes. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in dunne plakjes. Hak de walnoten fijn met een mes of keukenrobot.
Meng in een kom de yoghurt, room en het citroensap. Voeg de olijfolie langzaam toe terwijl je klopt tot een gladde saus ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.
Schik de appelplakjes en komkommerschijfjes aan de rand van het bord. Leg in het midden het mengsel van kaas en selder. Lepel de saus er rijkelijk over en werk af met de gehakte walnoten voor extra crunch.
OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging,vermoeidheid).
Energie: 547 kcal – Eiwitten: 18.5g

Variatie : Vervang de walnoten door andere noten of een notenmengeling. Vervang de jonge kaas door belegen kaas.

De recepten zijn een idee van Sarah Van Den Brande. Ze kwamen tot stand in het kader van haar eindwerk aan de KaHo Sint-Lieven, departement Voeding & Diëtetiek te Gent, in samenwerking met Stichting tegen Kanker.

Probeer ook eens onze salade van gegrilde groenten met geitenkaas voor een warme en smaakvolle variant.

Meer inspiratie