Gegratineerde zomergroenten

Gegratineerde zomergroenten

Deze kleurrijke en geurige gratin is perfect voor frisse zomerdagen. Hij combineert seizoensgroenten met een lichte basis van aardappelen en groentebouillon, voor een complete, goed verteerbare en troostrijke maaltijd. Ideaal voor mensen met kanker, vooral bij vermoeidheid of verminderde eetlust, dankzij de zachte textuur en milde smaken.
Gegratineerde zomergroenten
30MIN. + 50MIN. GAARTIJD
Vegetarisch
Vegetarisch
Gezond recept
Gezond recept
Zomer
Zomer

Ingrediënten

  • 300 g aardappelen
  • 200 ml afgeroomde melk
  • 2 eieren
  • 125 ml vetarme groentebouillon
  • Peper, snuifje zout
  • 300 g courgetten
  • 2 uien
  • 1 teentje look
  • 400 g tomaten
  • Een tijmtakje
  • 6 à 7 verse basilicumblaadjes

Voorbereiding

Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Breng in een kookpot de melk, bouillon, een beetje zout en peper aan de kook. Voeg de aardappelschijfjes toe en laat 5 minuten koken.
Was de courgettes en tomaten. Pel de uien. Snijd alle groenten in fijne plakjes.
Haal de aardappelen uit de bouillon en leg ze in een ovenschaal. Voeg de uien, tomaten en courgettes toe in afwisselende lagen. Bestrooi met tijm en basilicum.
Klop de eieren los met de geperste knoflook. Giet de warme bouillon erbij en meng goed. Verdeel dit mengsel over de groenten in de schaal.
Bak de gratin in een voorverwarmde oven op 225°C gedurende ongeveer 45 minuten. Serveer warm, afgewerkt met fijngehakte verse basilicum.

OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging, vermoeidheid).

Hou je van vegetarische ovenschotels? Probeer dan zeker ook onze gratin met vruchten – een andere lichte en smaakvolle optie.

Meer inspiratie