Citrusmarinade

Citrusmarinade

Deze citrusmarinade is ideaal om je gerechten extra smaak te geven. Barbecueën veroorzaakt echter vaak de vorming van kankerverwekkende stoffen. Gelukkig kun je dit beperken door rood vlees, gevogelte of vis vooraf een halfuur te marineren.
Hoofdgerecht
Hoofdgerecht
Vegetarisch
Vegetarisch
Visgerecht
Visgerecht
Vleesgerecht
Vleesgerecht
Voorgerecht
Voorgerecht
Gezond recept
Gezond recept
Lente
Lente
Zomer
Zomer

Ingrediënten

  • 250 ml sinaasappelsap
  • 65 ml citroensap
  • 65 ml limoensap
  • 2 fijngehakte lookteentjes
  • 1 kl verse koriander
  • Op smaak brengen met wat peper en geraspte gewassen citroenschil

Voorbereiding

Om de citrusmarinadete beginnen, meng in een kom het sinaasappel-, citroen- en limoensap. Voeg de fijngehakte knoflook, koriander, peper en citroenzeste toe. Roer goed tot een homogeen mengsel.
Bestrijk vlees, vis of groenten royaal met de marinade.
Dek af en laat minstens 1 tot 6 uur rusten in de koelkast. Zo trekken de smaken goed in en worden schadelijke stoffen bij hoge temperaturen beperkt.

OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging, vermoeidheid).

Om voedselvergiftiging te vermijden, serveert u de marinade niet als saus en bewaart u hem niet. Wilt u de marinade toch (her)gebruiken, maak dan op voorhand een extra portie, die u apart bewaart en niet in contact laat komen met rauw vlees of rauwe vis.

Deze ideeën zijn gebaseerd op recepten van het American Institute for Cancer Research.

Fan van frisse citrussmaken? Dan is onze citrusmarinadeeen perfecte keuze. Probeer dan zeker ook de limonade-citroen drank â€“ een verfrissende drank, aangepast aan specifieke voedingsbehoeften.

Meer inspiratie