Aziatische marinade

Aziatische marinade

De aziatische marinade is een eenvoudige en doeltreffende bereiding om vlees, vis of groenten malser te maken en op smaak te brengen. Barbecueën veroorzaakt echter vaak de vorming van kankerverwekkende stoffen. Gelukkig kun je dit beperken door rood vlees, gevogelte of vis vooraf een halfuur te marineren.
Hoofdgerecht
Hoofdgerecht
Vegetarisch
Vegetarisch
Visgerecht
Visgerecht
Vleesgerecht
Vleesgerecht
Voorgerecht
Voorgerecht
Gezond recept
Gezond recept
Lente
Lente
Zomer
Zomer

Ingrediënten

  • 100 ml Chinese ‘hoisin’- of Vietnamese ‘zwarte’ saus
  • 30 ml rijstwijn of sherry voor keukengebruik
  • 30 ml sesamolie
  • 40 ml sinaasappelsap
  • 1 el geraspte verse gember
  • 1 el fijngehakt teentje look
  • 1 fijngehakte sjalot
  • ½ el honing

Voorbereiding

Doe de hoisinsaus, saké, sesamolie en sinaasappelsap in een kom. Voeg de gember, knoflook, sjalot en honing toe. Meng alles goed tot een gladde marinade.
Bedek vlees, vis of groenten volledig met de marinade.
Dek af en laat 2 tot 6 uur rusten in de koelkast. Zo trekken de smaken goed in en worden schadelijke stoffen bij hoge temperaturen beperkt.

OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging, vermoeidheid).

Om voedselvergiftiging te vermijden, serveert u de marinade niet als saus en bewaart u hem niet. Wilt u de marinade toch (her)gebruiken, maak dan op voorhand een extra portie, die u apart bewaart en niet in contact laat komen met rauw vlees of rauwe vis.

Deze ideeën zijn gebaseerd op recepten van het American Institute for Cancer Research.

Zin in een andere krachtige marinade? Probeer dan zeker de pittige yoghurtmarinade â€“ een zachte en kruidige optie, perfect voor wit vlees.

Meer inspiratie