Ananas-muntijs

Ananas-muntijs

Dit ananas-muntijs is een vegetarisch, licht en verfrissend dessert, speciaal ontwikkeld voor mensen met kanker. Dankzij de romige textuur en fruitige smaak stimuleert het de eetlust en zorgt het voor een aangenaam fris gevoel, vooral bij misselijkheid of vermoeidheid.
Ananas-muntijs
15 MINUTEN + INVRIESTIJD
Ijs
Ijs
Vegetarisch
Vegetarisch
Tijdens een kanker
Tijdens een kanker

Ingrediënten

  • 500 g ananas op siroop uit blik
  • 40 g kristalsuiker
  • 200 ml volle yoghurt
  • 2 eiwitten
  • 100 ml ongeklopte slagroom (40 % vet)
  • 40 g poedersuiker
  • 1 tl fijngehakte munt

Voorbereiding

Mix de ananas samen met de kristalsuiker en yoghurt tot een gladde, fruitige basis.
Klop de koude slagroom met de poedersuiker tot stevige pieken. Dit zorgt voor een luchtige textuur.
Klop twee eiwitten stijf. Spatel eerst de slagroom door de ananaspuree, gevolgd door de eiwitten.
Voeg de fijngehakte munt toe voor een extra frisse toets.
Zonder ijsmachine: Giet het mengsel in een geschikte bak en zet het 4 uur in de vriezer. Roer na 1 uur met een garde of vork om ijskristallen te voorkomen. Herhaal dit één à twee keer.
Met ijsmachine: Laat het mengsel ongeveer 30 minuten draaien in de ijsmachine. Laat daarna verder opstijven in de vriezer.
Serveer in goed gekoelde kommetjes en werk af met een paar verse muntblaadjes.

OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging,vermoeidheid).

Energie: 316 kcal – Eiwitten: 5.7g per portie

Variatie

Gebruik verse ananas in plaats van ananas uit blik en voeg dan een beetje extra rietsuikersiroop toe. Vervang de
yoghurt natuur door ananasyoghurt.

Bewaartips

Bewaar zelfgemaakt ijs best niet langer dan 2 weken in de diepvries (lager dan -18 °C). Hard ijs plaats je best een half uur voor het serveren in de koelkast. Dan is het ijs schepklaar.

De recepten zijn een idee van Sarah Van Den Brande. Ze kwamen tot stand in het kader van haar eindwerk aan de KaHo Sint-Lieven, departement Voeding & Diëtetiek te Gent, in samenwerking met Stichting tegen Kanker.

Probeer ook ons ananasparfait, een ander fruitig en voedzaam recept, ideaal bij vermoeidheid.

Meer inspiratie