Ananas-muntijs

Ananas-muntijs

Ananas-muntijs
15 MINUTEN + INVRIESTIJD
Ijs
Ijs
Vegetarisch
Vegetarisch
Tijdens een kanker
Tijdens een kanker

Ingrediënten

  • 500 g ananas op siroop uit blik
  • 40 g kristalsuiker
  • 200 ml volle yoghurt
  • 2 eiwitten
  • 100 ml ongeklopte slagroom (40 % vet)
  • 40 g poedersuiker
  • 1 tl fijngehakte munt

Voorbereiding

Pureer de ananas met de kristalsuiker en de yoghurt in een foodprocessor of met een staafmixer.
Klop het eiwit tot sneeuw. Klop de slagroom met de poedersuiker stijf. Schep eerst de slagroom door het ananasmengsel en spatel vervolgens het eiwit erdoor. Roer de fijngehakte munt door het mengsel.
MET DE HAND : Giet het ananasmengsel in een diepvriesbakje en zet vier uur in de vriezer. Klop na 1 uur het half bevroren ijs minstens één maal met de staafmixer, een klopper of een vork tot een gladde massa en zet de bereiding daarna terug in de vriezer.
MET DE IJSMACHINE : Giet de bereiding in de ijsmachine en laat ongeveer 30 minuten draaien, of tot de messen stoppen. Laat verder opstijven in de vriezer.
Garneer voor het serveren met verse muntblaadjes.
Variatie: Gebruik verse ananas in plaats van ananas uit blik en voeg dan een beetje extra rietsuikersiroop toe. Vervang de yoghurt natuur door ananasyoghurt.
Bewaartips: Bewaar zelfgemaakt ijs best niet langer dan 2 weken in de diepvries (lager dan -18 °C). Hard ijs plaats je best een half uur voor het serveren in de koelkast. Dan is het ijs schepklaar.
De recepten zijn een idee van Sarah Van Den Brande. Ze kwamen tot stand in het kader van haar eindwerk aan de KaHo Sint-Lieven, departement Voeding & Diëtetiek te Gent, in samenwerking met Stichting tegen Kanker.
OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging,vermoeidheid)

Energie: 316 kcal – Eiwitten: 5.7g per portie

Variatie

Gebruik verse ananas in plaats van ananas uit blik en voeg dan een beetje extra rietsuikersiroop toe. Vervang de
yoghurt natuur door ananasyoghurt.

Bewaartips

Bewaar zelfgemaakt ijs best niet langer dan 2 weken in de diepvries (lager dan -18 °C). Hard ijs plaats je best een half uur voor het serveren in de koelkast. Dan is het ijs schepklaar.

De recepten zijn een idee van Sarah Van Den Brande. Ze kwamen tot stand in het kader van haar eindwerk aan de KaHo Sint-Lieven, departement Voeding & Diëtetiek te Gent, in samenwerking met Stichting tegen Kanker.

Meer inspiratie