UZ Brussel (levenskwaliteit) (2024)

UZ Brussel (levenskwaliteit) (2024)

Beschrijving van het project

  • Titel van het project: Integratieve neurocognitieve remediëringstherapie als nazorgprogramma voor cognitieve klachten na een oncologisch traject
  • Selectiejaar van het project: 2024
  • Organisatie: UZ Brussel
  • Toegekend bedrag: 91 000 €

Medische ontwikkelingen binnen de oncologie hebben geleid tot een groeiende populatie van survivors. Onderzoek naar gezondheid gerelateerde levenskwaliteit en psychosociaal en neurocognitief functioneren bij survivors, wees op het belang van tijdige detectie en aangepaste nazorg met focus op psychosociale en neurocognitieve problemen bij deze doelgroep. Het oncologisch centrum van het UZ Brussel onderzoekt in samenwerking met CHU Brugmann de doeltreffendheid van een Integratieve Neurocognitieve Remediëring Therapie (INCRT), waarvoor we in 2022 een social grant kregen. INCRT is een integratief nazorgprogramma voor cognitieve klachten (aandachtsproblemen/geheugenklachten) na een oncologisch traject. Het combineert gepersonaliseerde computergestuurde cognitieve training en neurocognitieve strategietraining met groepssessies van lichaamsgerichte therapie en cognitieve gedragstherapie gericht op angst voor herval, coping moeilijkheden, vermoeidheid en zelfvertrouwen. Deze integratieve aanpak is belangrijk gezien de complexiteit van cognitieve klachten die ook worden beïnvloed door piekergedachten rond angst voor herval, vermoeidheid, pijn, nevenwerkingen (vb cardiovasculair) en co-morbiditeit.

Het nazorgprogramma INCRT voor oncologische patiënten is uniek in België. Het INCRT-project kadert binnen een groter project van het UZ Brussel (CancerSurvivorCenter).

In 2025 kunnen we met de aanwerving van een extra projectmedewerker het programma uitbreiden tot 4 therapieprogramma’s per jaar, extra consolidatie sessies, alsook een Train-the-Trainer opleiding creëren zodat INCRT in andere centra kan aangeboden worden.