Beschrijving van het project
- Titel van het project: Improving the quality of survival after childhood cancer by monitoring late effects
- Selectiejaar: 2018
- Organisatie: UZ Leuven, UZ Gent, UZ Antwerpen, UZ Brussel, Cliniques universitaires Saint-Luc, Hôpital universitaire des enfants Reine Fabiola, SUHOPL & Foundation Belgian Cancer Registry
- Toegekend bedrag: 100 000 €
- Duurtijd financiering: 2 jaar
Jaarlijks krijgen ongeveer 520 Belgische kinderen en adolescenten de diagnose van kanker. Kinderkankerbehandelingen hebben de overlevingskansen aanzienlijk verbeterd, maar kunnen ernstige gevolgen hebben voor het nog ontwikkelende kinderlichaam. Tot 90% van de overlevenden zullen later in hun leven late neveneffecten ontwikkelen, waaronder secundaire tumoren en harttoxiciteit, die een grote invloed kunnen hebben op hun kwaliteit van leven.
Dit project heeft als doel om onze klinische wetenschappelijke kennis over de late effecten van kinderkankerbehandeling te vergroten en dit door een nationale late nevenwerkingen databank op te zetten. Specifiek zal onder meer het optreden van secundaire tumoren worden onderzocht, de late effecten van nieuwe therapieën en de late toxiciteiten bij Hodgkin-lymfoompatiënten met een focus op harttoxiciteit.
Dit onderzoek zal leiden tot optimalisatie van de huidige kankerbehandelingsstrategieën, een verminderd voorkomen van late effecten en verbeterde richtlijnen voor de opvolging, screening en preventie van late effecten, waardoor uiteindelijk de overlevingskwaliteit na kinderkanker zal toenemen.