Behandeling van vulvakanker

Behandeling van vulvakanker

Chirurgie

Chirurgie is de belangrijkste behandeling voor vulvakanker. Bij elke operatie moet een evenwicht worden gevonden tussen de noodzaak om alle kankercellen te verwijderen en het vermogen van de patiënt om een seksueel leven te hebben.

Als de kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is het niet nodig om al het omliggende weefsel te verwijderen.

Wat chirurgische ingrepen betreft zijn er verschillende vormen mogelijk. Hieronder worden ze vermeld in volgorde van de hoeveelheid weefsel die uit de vulva wordt verwijderd: van de kleinste tot de grootste hoeveelheid:

Laserchirurgie

Bij deze ingreep wordt de huidlaag op de vulva die de abnormale cellen bevat, weggebrand. Laserchirurgie wordt niet gebruikt om invasieve kanker te behandelen.

Excisie

Bij een excisie wordt een huidafwijking operatief verwijderd. In dit geval is dat de tumor en een rand van gewoon gezond huidweefsel, doorgaans minstens 2,5 cm rond de tumor.

Vulvectomie

Deze ingreep bestaat erin dat (delen van) de kleine en grote schaamlippen en/of de clitoris worden verwijderd.

Pelvische exenteratie

Een pelvische exenteratie is een ingrijpende operatietechniek, die behalve een vulvectomie ook vaak de verwijdering van bekkenlymfeklieren inhoudt. Afhankelijk van de verspreiding van de tumorcellen in omliggende organen kunnen ook de dikke darm, endeldarm, blaas, baarmoeder, baarmoederhals en vagina worden weggenomen.

Radiotherapie

Radiotherapie wordt meestal gecombineerd met chemotherapie om vulvakanker te behandelen. Men spreekt dan van chemoradiotherapie. Het doel bestaat erin de tumor te verkleinen zodat die operatief kan worden verwijderd. Soms kan de arts op die manier kankercellen elimineren terwijl er minder schade aan het gezonde weefsel wordt toegebracht.

Radiotherapie kan ook na de operatie worden gebruikt om achtergebleven kankercellen te doden en zo het risico op terugkeer van de ziekte te beperken.

Als enige behandeling kan radiotherapie worden verricht om lymfeklieren in de lies en het bekken te behandelen.

Het is ook mogelijk radiotherapie met of zonder chemotherapie toe te passen als voornaamste behandeling voor vrouwen bij wie een chirurgische ingreep niet mogelijk is.

Chemotherapie

Er zijn enkele situaties waarbij chemotherapie zonder meer of in combinatie met chirurgie en/of radiotherapie wordt uitgevoerd:

  • een risico op terugkeer van de ziekte: de tumor heeft omliggende weefsels gekoloniseerd of kankercellen zijn lymfeklieren binnengedrongen.
  • de aanwezigheid van uitzaaiingen: in het geval dat kankercellen zich hebben verspreid naar andere organen zoals lever, longen en botten.