Leer meer over de soorten botkanker en anatomie van het skelet om een beter begrip te krijgen van deze aandoening.
Er zijn drie hoofdtypen botkanker:
Osteosarcoom is de meest voorkomende botkanker en wordt doorgaans bij kinderen, adolescenten en jongvolwassenen vastgesteld. De tumor ontstaat meestal in het nieuwe weefsel van lange pijpbeenderen, zoals onder- en bovenbeen. Als er metastasen of uitzaaiingen optreden, komen ze meestal voor in de longen. Ze kunnen echter ook in andere delen van het skelet ontstaan.
Het Ewing-sarcoom is een zeldzame, bijzonder agressieve vorm van botkanker, die vooral wordt vastgesteld bij jonge kinderen en adolescenten. De ziekte ontstaat in de botholte, meestal in de arm, het been, de wervelkolom of het bekken.
Chondrosarcomen vormen zich in het kraakbeen rond botten, gewoonlijk in het bekken, de dijen en de schouders. Dit type kraakbeenkanker komt het meest voor bij mensen ouder dan 40 jaar. De ziekte evolueert meestal langzaam en zaait zelden uit.
Het menselijke skelet bestaat uit 206 botten en vormt het dragende kader van het lichaam.
Botten vervullen meerdere essentiële functies: ze beschermen de inwendige organen, zorgen ervoor dat we rechtop kunnen staan en maken beweging mogelijk doordat ze verbonden zijn met spieren. Daarnaast spelen botten een belangrijke rol in de aanmaak van bloedcellen, de opslag van mineralen zoals calcium en fosfor, en het behoud van de stofwisselingsbalans.
De meeste botten zijn hol en bevatten beenmerg, een weefsel dat verantwoordelijk is voor de productie van rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes.
Kraakbeen, een glad en veerkrachtig weefsel, bedekt de uiteinden van de botten in de gewrichten. Het vermindert wrijving, absorbeert schokken en zorgt voor soepele, pijnvrije bewegingen.
Professionele medewerkers beantwoorden je vragen