Screening en diagnostiek

Screening en diagnostiek

Radiografie

Radiografie is meestal het eerste onderzoek dat wordt voorgeschreven. De meeste bottumoren zijn duidelijk zichtbaar op een röntgenfoto. Er kan ook een röntgenfoto van de borstkas worden gemaakt om te bepalen of de botkanker is uitgezaaid naar de longen.

Biopsie

Bij een biopsie wordt een kleine hoeveelheid verdacht weefsel weggenomen voor analyse onder de microscoop. Dit gebeurt vaak na beeldvorming via radiografie of MRI.

De algemeen gebruikte technieken:

  • Botbiopsie: met een holle naald en/of elektrisch boortje wordt een stukje bot weggenomen om te worden onderzocht in het laboratorium. Dit gebeurt onder lokale of algemene verdoving.
  • Beenmergpunctie: in het beenmerg, het zachte weefsel dat zich middenin de meeste botten bevindt, wordt een holle naald ingebracht om beenmergcellen te verwijderen. Deze punctie wordt toegepast om een mogelijk Ewing-sarcoom op te sporen.

Om een precieze diagnose van botkanker te stellen is er geen ander onderzoek dat uitsluitsel kan bieden dan botbiopsie en/of beenmergpunctie.

Botscan

Er wordt een tracer of licht radioactief product ingespoten. Het bindt zich aan het bot en de gewrichtsweefsels, waardoor het skelet zichtbaar wordt. Vervolgens worden er beelden gemaakt die door de radioloog worden geanalyseerd.

Andere mogelijke tests

Er kunnen aanvullende onderzoeken nodig zijn om de exacte locatie van de tumor en de mate waarin de kankercellen zijn uitgezaaid, te bepalen: