Soorten slokdarmkanker en anatomie

Soorten slokdarmkanker en anatomie

Ontdek de verschillende soorten slokdarmkanker en de anatomie van de slokdarm. Lees verder om meer te weten.

Soorten slokdarmkanker

De slokdarm bestaat uit verschillende soorten cellen, waaronder plaveiselcellen en kliercellen. Elk celtype kan een ander soort kanker veroorzaken. Deze kankers ontwikkelen zich respectievelijk in het bovenste en onderste deel van de slokdarm, afhankelijk van het celtype.

De twee belangrijkste soorten slokdarmkanker zijn:

    • Plaveiselcelcarcinoom, dat zich meestal ontwikkelt in het bovenste en centrale deel van de slokdarm.
    • Adenocarcinoom, dat ontstaat in het klierweefsel. Dit kankertype wordt voornamelijk aangetroffen in het onderste deel van de slokdarm, in de buurt van de overgang naar de maag.

Anatomie van de slokdarm

De slokdarm is een gespierde buis van ongeveer 25 tot 33 cm lang, gelegen achter de luchtpijp, die zorgt voor het transport van voedsel van de keel naar de maag. Hoewel hij deel uitmaakt van het spijsverteringsstelsel, speelt hij geen rol in de chemische vertering. Zijn functie is voornamelijk mechanisch.

Tijdens het slikken trekken de spierwanden van de slokdarm zich gecoördineerd samen in een beweging die peristaltiek wordt genoemd. Deze beweging duwt de voedselbrok naar de maag en wordt aangestuurd door een netwerk van zenuwen in de wand van de slokdarm.

De kliercellen in de slokdarm produceren slijm, een stroperige substantie die de binnenwanden van de buis smeert. Dit vergemakkelijkt de doorgang van voedsel en beschermt het slijmvlies tegen mechanische of zure irritaties. De slokdarm beschikt ook over twee sluitspieren (bovenste en onderste sfincter) die de in- en uitgang van voedsel reguleren en onder andere zure reflux uit de maag helpen voorkomen.