Prof. dr. Olivier De Wever

Prof. dr. Olivier De Wever

Betere behandeling van mensen met sarcoom 

Prof. dr. Olivier De Wever en zijn team onderzoeken in hun lab hoe sarcomen reageren op chemotherapie. De bedoeling? De oncoloog helpen de best mogelijke chemotherapie voor de patiënt te kiezen. Een gesprek met de bevlogen wetenschapper, die zonder steun van onze donateurs zijn onderzoek niet zou kunnen doen. 

Komt wekedelenkanker vaak voor? En hoe groot is de overlevingskans? 

Wekedelenkanker is gelukkig vrij zeldzaam. De overlevingskans is klein, zeker als de kanker laat aan het licht komt, wat meestal het geval is bij sarcoom. Soms kan er nog geopereerd worden, maar voor veel patiënten is chemotherapie de enige behandeling, en dan gaat het jammer genoeg vaak om palliatieve chemotherapie. 

Uw onderzoek biedt meer zekerheid over de te volgen chemotherapie? 

Dat klopt. Vandaag zijn er qua chemo vijf à zes opties, maar is het moeilijk om te zeggen welke gaat aanslaan. Wij zorgen in het labo voor bewijs dat een bepaalde keuze voor die bepaalde patiënt effectief gaat werken. De oncoloog beslist uiteindelijk, maar kan nu wel de resultaten van ons onderzoek bij zijn beslissing meenemen. 

Dat betekent meer zekerheid voor de patiënt? 

Zekerheid en comfort. Want we voorkomen dat de patiënt verschillende chemokuren ondergaat die veel neveneffecten geven maar geen levenswinst. Het is vandaag zo dat bij sarcoom eerst optie één geprobeerd wordt, en als die niet werkt optie twee, en dan optie drie enzovoort. Telkens met neveneffecten. Ons onderzoek zorgt dat de patiënt niet nodeloos belast wordt. 

Hoe komt u te weten welke chemotherapie zal aanslaan? 

Er zijn verschillende manieren om dat na te gaan. Wij werken het liefst met een biopt van de patiënt. Een van de voordelen is dat het biopt alle elementen van de tumor bevat. Een van de nadelen is dat het weefselstaal altijd wel een beetje verschilt van wat in de patiënt aanwezig is. Het is en blijft ook moeilijk om weefsel langer dan een week in het labo in leven te houden. 

In die week moet u alle testen doen? 

Ja, en dat is niet altijd vanzelfsprekend. Omdat elke patiënt anders is en er meer dan 70 types sarcoom zijn, moeten we ook telkens een nieuwe analyse uitvoeren, een nieuw onderzoeksmodel opstellen, nieuwe testen doen. Dat is complex en tijdrovend, maar het leert ons ook veel. Het belangrijkste is natuurlijk dat het de patiënt ten goede komt. 

Hoe bent u bij het kankeronderzoek terechtgekomen? 

Ik heb eerst voor apotheker gestudeerd. Dat heb ik zeer graag gedaan. Maar ik wou meer onderzoek doen rond kanker, omdat de ziekte in mijn familie voorkwam. Ik ben dan van farmacie naar geneeskunde overgestapt. Daarna ben ik onderzoek gaan doen op fibroblasten: steuncellen die overal in ons lichaam en in alle organen aanwezig zijn. Dat heeft mij geleid naar mijn huidig onderzoeksdomein: kanker in de weke delen. 

Welke boodschap hebt u voor onze donateurs? 

Het kankeronderzoek steunen is een investering in het leven van wie na jou komt. Wie vandaag geld geeft voor het kankeronderzoek, investeert in de toekomst. De toekomst van de familie, de kinderen en kleinkinderen. Mocht je vandaag zelf ziek worden, dan heb je het geluk dat mensen tien, twintig jaar geleden ook al geld voor het kankeronderzoek gaven en dat de diagnoses en behandelingen daardoor nu zo goed zijn. Het kan lijken alsof we maar kleine stappen vooruit zetten, maar als je over een langere periode achterom kijkt, zie je dat we gigantische stappen vooruit gezet hebben.