1 augustus: Werelddag voor longkanker

1 augustus: Werelddag voor longkanker

Stichting tegen Kanker roept op tot meer vroegtijdige diagnoses en effectievere behandelingen, terwijl de strijd tegen de belangrijkste risicofactor, nl. roken, wordt voortgezet.

Longkanker in België

In België is longkanker de grootste oorzaak van kankersterfte, met 5.716 sterfgevallen in 2021. Het is de op één na meest voorkomende vorm van kanker bij zowel mannen als vrouwen, met 9.410 nieuwe gevallen in 2022. Hoewel het aantal nieuwe diagnoses bij mannen daalt (-1,3%), stijgt het bij vrouwen (+3,8%). (*)

De vijfjaarsoverleving voor longkanker is slechts 29%, omdat de ziekte vaak te laat wordt ontdekt. Bij 68% van de mannen en 65% van de vrouwen wordt longkanker pas in stadium 3 of 4 gediagnosticeerd, wanneer de kanker al is uitgezaaid.

(*) bron: Stichting Kankerregister, 2022

Vroege diagnose: ken de risicofactoren en waarschuwingssignalen

Sommige mensen lopen een hoger risico op longkanker. Het zijn onder andere huidige en voormalige rokers en mensen die zijn blootgesteld aan passief roken vaak al sinds jonge leeftijd. Maar ook omgevingsfactoren en beroepsmatige blootstelling aan vervuilende stoffen kunnen hiertoe bijdragen. Ten slotte lopen mensen met een rookgeschiedenis in de familie ook een groter risico. Stichting tegen Kanker raadt hen aan om hierover met hun arts te praten.

Risicofactoren en symptomen zoals een aanhoudende of verergerende hoest, beginnende ademnood, pijn op de borst, bloed in het speeksel en piepende ademhaling zijn alarmsignalen om meteen mee naar de dokter te gaan.

Zit iemand met vragen, dan kan die altijd een beroep doen op Kankerinfo, de gratis hulplijn van Stichting tegen Kanker op 0800 15 801, waar zorgprofessionals hen te woord staan.

Tabak is de belangrijkste, maar te voorkomen risicofactor

Als niemand meer zou roken, zou het aantal gevallen van longkanker met 85% afnemen. Roken veroorzaakt meer dan 8 van de 10 longkankers, en rokers hebben 20 keer meer kans op longkanker dan niet-rokers. De risico’s zijn groter naarmate men langer (aantal jaren) en meer rookt (aantal sigaretten per dag), en hoe jonger men begint. De beste preventie is natuurlijk niet beginnen met roken, maar ook stoppen met roken.

Tabakstop, de gratis hulpdienst van Stichting tegen Kanker, helpt mensen bij het stoppen met roken via 0800 111 00 of www.tabakstop.be.

Impact van Stichting tegen Kanker: twee projecten

Onderzoeksproject doelgerichte screening van longkanker

Onder leiding van Prof. Dr. Annemiek Snoeckx van de Universiteit Antwerpen en Prof. Nackaerts van de Universiteit Leuven richt dit project zich op voorstellen aan (ex-)rokers met een hoog risico om deel te nemen aan gerichte longkankerscreening. Vroegtijdige opsporing (stadium 1 of 2) bij deze groep kan de longkankersterfte verminderen. In tegenstelling tot andere vormen van kankerscreening wordt de doelgroep hier niet bepaald door leeftijd en geslacht, maar door het individuele risico op het ontwikkelen van longkanker, nl. roken.

“Vroege opsporing van longkanker kan levens redden. Onderzoek heeft aangetoond dat met een relatief eenvoudige techniek, een lage dosis CT scan, longkanker in een vroeg stadium kan worden opgespoord. Dat maakt het mogelijk om longkanker te detecteren op een moment dat een behandeling en zelfs volledige genezing mogelijk is”

Prof. Annemiek Snoeckx

Onderzoeksproject naar behandeling van longkanker door immunotherapie

Onder leiding van Prof. Patrick Flamen van het Instituut Jules Bordet, richt dit project zich op het identificeren van longkankerpatiënten die baat kunnen hebben bij immunotherapie. Door middel van de nieuwste ontwikkelingen in PET-scanning kan het team de aanwezigheid van tumorfibroblasten analyseren, wat kan helpen om de behandeling te personaliseren en te optimaliseren.

“Ons doel is om voor en tijdens de behandeling de aanwezigheid van tumorfibroblasten te beoordelen. In combinatie met de beoordeling van circulerend DNA en andere parameters kunnen we de behandeling van patiënten met longkanker beter personaliseren”

Prof. Patrick Flamen.

Andere RESSOURCES